Αίτηση για Μεταπτυχιακές Σπουδές
Πώς συμπληρώνω τις αιτήσεις μου; |
Το κάθε πανεπιστήμιο ζητά να μάθει συγκεκριμένες πληροφορίες. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει συγκεκριμένες ικανότητες γι' αυτό και οι ερωτήσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να δείξουν, εάν ο υποψήφιος διαθέτει τις ζητούμενες ικανότητες.
Για τον υποψήφιο, η αίτηση είναι το μέσο που θα τον οδηγήσει στην προσφορά μιας θέσης σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Για μια πετυχημένη αίτηση θα πρέπει να λάβεις υπόψιν τα παρακάτω σημεία.
- Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για το τμήμα και το πρόγραμμα για το οποίο ενδιαφέρεσαι καθώς επίσης και για το πανεπιστήμιο. Σε κάποια σημεία της αίτησης θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες.
- Το απολυτήριο Λυκείου και το πτυχίο είναι όροι γνωστοί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δεν τα μεταφράζεις, απλά τα γράφεις με λατινικούς χαρακτήρες. (--> APOLYTIRION, PTYHION.)
- Διάβασε πρώτα όλη την αίτηση πριν αρχίσεις να δίνεις απαντήσεις.
- Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που σου δίνονται στις αρχές της αίτησης, π.χ. γράψε με κεφαλαία γράμματα, χρησιμοποίησε μαύρο στυλό, δακτυλογράφησε την αίτηση και μην τη καταθέτεις χειρόγραφη.
- Εάν ζητάνε να απαντήσεις με κάποιους κωδικούς, δώσε μεγάλη προσοχή στους κωδικούς και απάντησε μ' αυτό τον τρόπο.
- Εάν δακτυλογραφήσεις την αίτηση σου, προτίμησε γράμματα μεγέθους 12 και μια από τις συνηθισμένες γραμματοσειρές (times new roman, Arial).
- Γράψε μέσα στον χώρο που σου δίνουν και όχι έξω από τις γραμμές.
- Μην αφήνεις αναπάντητες ερωτήσεις. Εάν μια ερώτηση είναι άσχετη, γράψε «μη εφαρμόσιμη» N/A (not applicable), για να δείξεις ότι δεν ξέχασες να την απαντήσεις.
Σε περίπτωση χειρόγραφης αίτησης
- Προσπάθησε ο γραφικός σου χαρακτήρας να είναι καθαρός και ευδιάκριτος. Σκέψου ότι ο εξεταστής έχει να δει παρά πολλές αιτήσεις και εάν του είναι δύσκολο να διαβάσει μια αίτηση μπορεί και να την προσπεράσει.
- Απέφυγε τις μουντζούρες. Επιδίωξε η αίτηση σου να είναι καθαρή και περιποιημένη. Γι' αυτό το λόγο είναι χρήσιμο να φωτοτυπήσεις την αίτηση και να συμπληρώσεις τη φωτοτυπία την πρώτη φορά, κι έπειτα να την καθαρογράψεις.
- Απέφυγε να χρησιμοποιείς διορθωτικό.
- Οι αιτήσεις δεν πρέπει να έχουν συντακτικά και ορθογραφικά λάθη.
- Ο χώρος που δίνεται για κάθε ερώτηση δηλώνει και τη σπουδαιότητα της. Εάν πιστεύεις πως ο χώρος που δίνεται για μια απάντηση δεν επαρκεί, επέλεξε προσεκτικά τι θα απαντήσεις, ώστε να μη χρειαστεί να ξεπεράσεις αυτόν τον χώρο. Σκέψου κατά πόσο σε βοηθά να χρησιμοποιήσεις επικεφαλίδες ή bullet points.
- Αποφύγετε τις γενικότητες. Τονίστε το προσωπικό σας στοιχείο.
- Καθ' όλη τη διάρκεια της συμπλήρωσης της αίτησης είναι βασικό να έχεις στο νου σου τα εξής:
- Σε ποιόν απευθύνεσαι: είναι κάποιος που δε σε ξέρει αλλά θα πάρει αποφάσεις για τη μελλοντική σου καριέρα.
- Πώς θα απαντήσεις: παρουσίασε μια ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού σου.
- Τι θα απαντήσεις: δείξε ότι κατανόησες τον σκοπό της ερώτησης και δείξε ότι έχεις τα ζητούμενα προσόντα και ικανότητες.
- Αφού συμπληρώσεις την αίτηση, κάνε έναν προσεκτικό έλεγχο πριν την υποβάλλεις.
- Κράτησε ένα αντίγραφο της συμπληρωμένης αίτησης, ώστε να την ξαναδιαβάσεις πριν τη συνέντευξη ή οποιαδήποτε άλλη επαφή έχεις με το πανεπιστήμιο.
|