Πώς επιλέγω μεταπτυχιακό |
Τι πρέπει να γνωρίζω πριν επιλέξω μεταπτυχιακό ;
Η βαθμολογία του πτυχίου είναι βασικό κριτήριο επιλογής για τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα και για τα περισσότερα πανεπιστήμια. Το κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης των υποψηφίων.
Έχεις αρκετό ενδιαφέρον και κουράγιο για το μεταπτυχιακό που σκέφτεσαι να κανείς;
Σε σχέση πάντα με τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την καριέρα σου έχεις διάφορες επιλογές για το πότε μπορείς να κανείς το μεταπτυχιακό σου.
Πολλοί απόφοιτοι συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο αμέσως μόλις ολοκληρώσουν το πρώτο πτυχίο τους. Για τους περισσότερους είναι προτιμότερο να τελειώσουν πρώτα με το κεφάλαιο σπουδές, και μετά να βγουν στην αγορά εργασίας έχοντας πλέον όλα τα εφόδια.
Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι που αποφασίζουν πρώτα να δουλέψουν για 1-2 χρόνια, για να πάρουν μια γεύση από την αγορά εργασίας και μετά να πάρουν μια πιο ώριμη απόφαση για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν. Αποκτώντας εμπειρία στο εργασιακό περιβάλλον και βλέποντας τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν εκείνο το μεταπτυχιακό που θα τους ανοίξει μελλοντικά περισσότερες πόρτες.
Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα για εργαζόμενους (part time). Αυτά τα προγράμματα προσφέρουν μαθήματα σε απογευματινές ώρες ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να τα παρακολουθούν χωρίς να χάνουν ώρες από τη δουλειά τους. Στη σημερινή εποχή που η συνεχής επιμόρφωση και κατάρτιση έχει ιδιαίτερη σημασία, πολλοί εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού εξειδίκευσης στη διάρκεια της καριέρας τους. Εάν για κάποιους λόγους δε μπόρεσες να κάνεις ένα μεταπτυχιακό τελειώνοντας το πρώτο πτυχίο, σκέψου ότι ποτέ δεν είναι αργά και ότι θα έχεις την ευκαιρία να το κάνεις και αργότερα.
Η επιλογή του μεταπτυχιακού είναι μια δύσκολη και σημαντική απόφαση. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την επιλογή. Καθένας από αυτούς τους παράγοντες έχει διαφορετική σημασία για κάθε φοιτητή και τον επηρεάζει διαφορετικά στην επιλογή και στην επιτυχία του μεταπτυχιακού. Για παράδειγμα, για άλλους είναι πιο σημαντική η σύνδεση του μεταπτυχιακού με την αγορά εργασίας ενώ για άλλους είναι πιο σημαντικό το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών. Ενδεικτικά σου αναφέρουμε κάποιους παράγοντες που συνήθως επηρεάζουν αυτή την απόφαση, αλλά το καλύτερο είναι να σκεφτείς μόνος σου τους παράγοντες που θα σε οδηγήσουν στην πιο σωστή επιλογή.
Τα κριτήρια εισαγωγής είναι διαφορετικά για κάθε Τμήμα και κάθε πανεπιστήμιο. Το πρώτο και βασικότερο κριτήριο είναι ο βαθμός του πτυχίου. Σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα επηρεάζει η εργασιακή εμπειρία των υποψηφίων, ενώ σε κάποια άλλα μετράει η εμπειρία του φοιτητή στην έρευνα και η προηγούμενη συμμετοχή του σε ανάλογες έρευνες.
Είναι πολύ σημαντικό να μελετήσεις προσεκτικά τους οδηγούς σπουδών που θα προμηθευτείς από τα πανεπιστήμια που σε ενδιαφέρουν. Διάβασε για τη δομή του μεταπτυχιακού, και τις επιμέρους ενότητες και σκέψου με ποια από αυτές τις ενότητες θα ήθελες να ασχοληθείς παραπάνω στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας σου (thesis). Μάθε για τον τρόπο αξιολόγησης, για τις εξετάσεις και τις εργασίες που θα έχεις να παραδώσεις. Διάβασε για τους τομείς ειδίκευσης των καθηγητών για να δεις τι επιλογές θα έχεις για την διπλωματική εργασία σου. Αφού μελετήσεις προσεκτικά όλες αυτές τις πληροφορίες, σκέψου ποιο από αυτά τα προγράμματα καλύπτει τις δικές σου ανάγκες.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις κάποια πράγματα για την αγορά εργασίας πριν να ξεκινήσεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Το θέμα του κόστους των σπουδών και της διαβίωσης κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να αρχίσεις να το σκέφτεσαι από νωρίς. Μάθε για το κόστος των διδάκτρων που διαφέρουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, καθώς επίσης και για τα έξοδα διαβίωσης που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Πριν να πας στο πανεπιστήμιο όπου θα κανείς το μεταπτυχιακό σου, μάθε κάποιες πληροφορίες για την πόλη όπου βρίσκετε το πανεπιστήμιο. Απαραίτητες πληροφορίες είναι αυτές που αφορούν τη στέγαση, την ιατρική περίθαλψη και τις καιρικές συνθήκες. Καλό όμως είναι να γνωρίζεις και για την πολιτιστική ζωή του τόπου καθώς και για τις τοπικές συνήθειες, ειδικά εάν είσαι σε μια ξένη χώρα. |
Λήψη απόφασης - Επιλογή Μεταπτυχιακού